Back
Featured image of post Zi de doliu și înlăcrimare pentru România

Zi de doliu și înlăcrimare pentru România

În urmă cu 83 de ani (30 august 1940), se parafa Dictatul de la Viena, mediat de Germania nazistă și Italia fascistă, prin care România a fost obligată să cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei.

În urma sentinței arbitrare de la Viena, România pierdea, fără vreo ripostă militară, circa 43.492 km2, incluzând, total sau parțial, teritoriul a 14 județe (Bihor, Ciuc, Cluj, Maramureș, Someș, Mureș, Năsăud, Odorhei, Sălaj, Satu Mare, Trei Scaune, Târnava Mare, Târnava Mică, Câmpulung Moldovenesc) cu o populație de peste 2.600.000 de locuitori, în majoritatea lor români.

Ulterior, pe teritoriul transilvan cedat, etnici români au fost masacrați de trupele horthyste la: Moisei, Trăznea (9 septembrie 1940), Ip (13/14 septembrie 1940), Ciumărna, Zalău, Camăr, Dragu, Hida, Cosniciu de Sus, Cerâșa, Marca, Nușfalău, Sărmașu, Mureșenii de Câmpie, Câmpia Turzii, Luduș, Prundu Bârgăului, Huedin, Cucerdea, Lăscud.

A fost elaborat un program de maghiarizare a românilor, elaborat de baronul Aczel Ede și însușit de guvernul maghiar. Programul cuprindea expulzarea fruntașilor vieții politice românești, pauperizarea românilor, mobilizarea lor în armată, colonizarea de unguri, șicanarea românilor sub diverse forme pentru a-i determina să emigreze etc. Obiectivele urmau să fie realizate prin mijloace oficiale sau prin intermediul organizațiilor paramilitare.

Cei care-și uită istoria, riscă să o repete! Cei care-și ignoră istoria, își renegă părinții…

Last updated on Aug 30, 2023 07:24 UTC
comments powered by Disqus