Back
Featured image of post Zi de Zi: Marius Paşcan, apel pentru rezolvarea crizei deşeurilor

Zi de Zi: Marius Paşcan, apel pentru rezolvarea crizei deşeurilor

Senatorul liberal Marius Paşcan a făcut joi, 22 octombrie, un apel către liderii politici locali pentru a se ajunge la un consens politic astfel încât Consiliul Local Târgu-Mureş să adopte vineri, 23 octombrie, într-o şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă al municipiului, pentru finanţarea transportului deşeurilor în vederea eliberării platformei de depozitare provizorie din Târgu-Mureş, strada Hotarului fără număr.
„Târgu-Mureşul nu poate rămâne cu gunoaiele colcăind”
Potrivit senatorului liberal, situaţia actuală în care deşeurile menajere existente pe locaţia fostei gropi din vecinătatea comunei Cristeşti trebuie transportate la Odorheiu Secuiesc este una „ingrată”, cu o singură soluţie. „Este o situaţie ingrată cu care se confruntă Târgu-Mureşul în privinţa transportului gunoiului menajer. Am participat la două şedinţe ale Consiliului Local, în care UDMR şi-a „fracurat” interesele între „vechi gărzi” şi „noi gărzi”, în sensul că unii dintre consilierii UDMR s-au abţinut în a vota materializarea unui up-date, unei anexe la contractul cu Salubriservul privind transportul deşeurilor menajere din Târgu-Mureş la depozitul autorizat din Sighişoara şi la cel din Odorhei, pentru că cel de la Sighişoara nu este capabil să preia întreaga cantitate de deşeuri menajere a Târgu-Mureşului. Târgu-Mureş nu mai poate depozita nici măcar intermediar câtă vreme a fost sancţionat de către Garda de Mediu. Şi atunci nu există o altă soluţie decât ca operatorul existent, chiar în situaţia de insolvenţă, să majoreze suma necesară transportului deşeurilor menajere la Sighişoara şi Odorhei. Am constatat stupefiat că după ce s-a discutat şi răsdiscutat în comisiile de specialitate s-a ajuns la abţineri, neexistând o altă soluţie decât eventual să se invalideze contractul existent cu Salubriservul şi să se liciteze, să se demareze noi proceduri de achiziţii publice, ceea ce presupune minimum 50 de zile, dar trebuie să găseşti şi motive temeinice pentru a invalida contractul existent. Câtă vreme societatea chiar dacă se află în insolvenţă, eu ştiu că respectă termenii contractuali. Dacă nu şi-i respectă, atunci categoric contractul trebuie reziliat. Însă rezilierea nu se poate face unilateral, ci fie prin acordul părţilor, fie prin intermediul justiţiei. Până la clarificarea şi soluţionarea acestui aspect, de natură pur legală, Târgu-Mureşul nu poate rămâne cu gunoaiele colcăind”, a afirmat Marius Paşcan, cu ocazia unei conferinţe de presă. „Fără majorarea contractului existent nu se poate deplasa şi transporta gunoiul menajer la Odorhei. Şi despre asta este vorba”, a completat Marius Paşcan
„Dacă au altă soluţie, le solicit să o expună”
De asemenea, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senatul României s-a declarat „stupefiat” de atitudinea unor consilieri locali care se abţin de la votarea proiectului fără a-şi exprima public poziţia sau fără să propună alte soluţii pentru rezolvarea crizei deşeurilor de la Târgu-Mureş. „Am constatat stupefiat că deşi unii consilieri, deşi nu vin cu niciun fel de soluţie, deşi nu exprimă public niciun fel de poziţie în şedinţa Consiliului Local, pur şi simplu se abţin de la a vota, astfel încât proiectul nu a întrunit cele două treimi necesare pentru a fi adoptat. În această situaţie, mâine (vineri, 23, octombrie – n.r.) este o nouă şedinţă de Consiliu Local, extraordinară, pe aceeaşi temă. Eu am adresat printr-o declaraţie politică un apel şi către liderii partidelor care dau poruncă consilierilor locali, de la PSD, unei părţi de la cei de la UDMR, să se abţină şi să nu se întrunească cele două treimi necesare pentru această hotărâre. Le-am adresat un apel la conştienţă, luciditate şi să facă abstracţie la orice interes politicianist, câtă vreme Târgu-Mureşul nu are o soluţie în momentul de faţă. Dacă au altă soluţie, eu le recomand şi chiar le solicit imperativ să vină şi să o expună, să o propună în Consiliul Local şi să se demareze într-un fel sau altul. Lucrurile nu pot fi lăsate la voia întâmplării”, a punctat Marius Paşcan.
Ţinta abţinerilor, Dorin Florea?
În opinia senatorului liberal, abţinerea de la vot pe tema gestionării gunoiului menajer este o strategie politică gândită în perspectiva alegerilor locale din 2016, pentru a atrage un val de antipatie asupra actualului primar, Dorin Florea. „Ceea ce cred eu că se doreşte este să asistăm la o situaţie bulversantă, supărătoare, conflictuală în privinţa acestui subiect, încât târgumureşenii să invoce vinovăţia primarului, a Primăriei. Poate unii nu ştiu, atributul pentru a stabili o relaţie contractuală şi transportul gunoiului menajer revine exclusiv Consiliului Local, primarul nu are altă soluţie decât în situaţia în care nu se va adopta această hotărâre, probabil să se adreseze instanţelor de judecată, să iasă public să ceară sprijinul târgumureşenilor”, a arătat Marius Paşcan. „Am rămas stupefiat, am văzut că s-a ridicat domnul candidat la funcţia de primar din partea UDMR şi înaintea votului a plecat din sală strategic, cu încă un coleg al său. Fac tot posibilul ca să genereze un orizont de nemulţumire publică pentru că mizează pe neînţelegerea şi necunoaşterea din partea cetăţeanului de rând a situaţiei şi speră că se va genera o nemulţumire care se va sparge în capul primarului. Alt argument nu găsesc în această ecuaţie”, a completat vicepreşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senatul României.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus