Back
Featured image of post Zootehnia se stinge în România, o dată cu reducerea alarmantă a efectivelor de animale

Zootehnia se stinge în România, o dată cu reducerea alarmantă a efectivelor de animale

În România, în ultimii ani, au scăzut în mod alarmant efectivele de bovine, zootehnia în general este în cădere liberă, în timp ce importurile de produse lactate, carne și produse adiacente de origine animal, surclasează net exporturile și strivesc producția autohtonă în domeniul agriculturii. O atare situație îngrijorătoare ar trebui să genereze măsuri concrete din partea autorităților naționale! Fondurile europene reprezintă o alternativă și pot reprezenta o șansă a dezvoltării acestui important sector de activitate, însă dinamica acestui domeniu lasă organizatoric încă mult de dorit!
Efectivele de bovine din România au înregistrat o scădere semnificativă în ultima perioadă, fiind cu un procent de 3,3 % mai mic în iunie anul curent față de aceeași perioadă din anul 2016. Într-un comunicat al Institutului Național de Statistică se atrage atenția asupra numărului extrem de mic al bovinelor, de doar 2 milioane de capete. Această tendință de scădere a efectivelor de bovine se menține de o perioadă îndelungată de timp, iar una dintre cele mai puternice scăderi a fost de 32 %, înregistrată din anul 2006 până în anul 2011. Raportat la populația României, efectivele de bovine actuale sunt insuficiente pentru a asigura cererea pieței. Fermierii români încă se confruntă cu probleme ce țin de competitivitate și de integrare într-o piață unică extrem de puternică, toate aceste impedimente fiind și corelative lipsei unei infrastructuri adecvate, prețurilor scăzute obținute din produsele animale ș.a.
În acest sens, vă solicit să îmi comunicați care este strategia adoptată de minister pentru anul viitor și perioada următoare, totodată care sunt instrumentele avute la îndemână în vederea creșterii sustenabile a efectivelor de bovine din România?
Pe de altă parte, vă informez, în temeiul sesizărilor primate în cadrul audiențelor de la biroul parlamentar, că există probleme în privința reglementărilor legale în domeniul pășunatului, a modalităților de închiriere a pășunilor, pornind de la lacune legislative care permit ca cei care nu au efective de animale să beneficieze de pășuni, situație de neacceptat. Legea pășunatului trebuie să suporte modificări de urgență, astfel încât fondurile europene să poată fi direcționate strict către adevărații beneficiari, în speță crescătorii de animale.
Fondurile europene destinate acestui sector sunt fonduri de care trebuie în primul rând să beneficieze crescătorii de animale, mai ales că aceștia își comercializează mărfurile la prețuri derizorii. Spre exemplu, un kilogram de carne de miel ajunge la 6 lei iar un kilogram de telemea se comercializează cu circa 12 lei, în timp ce subvenția pe cap de animal este de 18 lei. Cifrele sunt grăitoare de la sine pentru dezechilibrul și inechitatea manifestate în sistem.
Pe de altă parte, lipsa abatoarelor unde crescătorii de animale pot să își sacrifice animalele reprezintă o altă mare problemă iar Ministerul Agriculturii a demonstrat că este incapabil să creeze condiții optime și la standarde decente, astfel încât crescătorii de animale să beneficieze de condiții normale, după cum beneficiază cei din alte state ale UE.
Pe această cale, vă solicit ca declarațiile pe care le faceți ades în spațiul public cu privire la glorificarea ovinelor și, în general, la necesara stimulare a sectorului zootehnic, să le și materializați pragmatic, informându-mă ce veți întreprinde pentru soluționarea problemelor pe care vi le-am semnalat.
(Interpelare adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnului ministru Petre Daea)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus