La 109 ani de la trecerea în veșnicie a regelui Carol I al României, să ne reamintim de realizările, eșecurile și moștenirea pe care acesta a lăsat-o în istoria națională.
Primul rege al României a jucat un rol decisiv în consolidarea statului român modern. Carol I a condus România timp de 48 de ani, într-o perioadă de tranziție de la statutul de principat autonom, sub suzeranitatea Imperiului Otoman, la cel de regat independent.
În 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei și Țării Românești, unificând astfel cele două principate într-un singur stat, România. Unirea a fost consolidată, după înlăturarea lui Cuza, de către principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În 1866, a fost adoptată prima Constituție a țării, inspirată din Constituția belgiană. Acest act a stabilit principiile fundamentale ale statului de drept și a promovat dezvoltarea instituțională. Ulterior, la 1877, după o campanie militară eroică, România și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman. Sub domnia lui Carol I, România a menținut o poziție neutră în primii ani ai Primului Război Mondial, protejând țara de ravagiile războiului.
Carol I a promovat dezvoltarea economică și socială a țării noastre. A susținut construirea de căi ferate, drumuri, școli și spitale. De asemenea, a contribuit la înființarea Academiei Române și a Universității din București.
Domnia sa a cunoscut însă și eșecuri, de pildă problema reformei agrare nu a fost rezolvată în totalitate, generând tensiuni sociale și revolte sângeroase între țărani și marii proprietari de pământ. România a fost, la acea vreme, o țară cu o societate dezbinată economic, profund inegală, majoritatea populației era săracă și analfabetă. În plan extern, relațiile strânse cu Germania și Austro-Ungaria, chiar dependența României față de marile puteri, au avut atât avantaje, cât și dezavantaje, plasând România într-o poziție complicată pe scena internațională.
După moartea regelui Carol I, în 1914, nepotul său, Ferdinand, a preluat tronul. Sub domnia acestuia, România a intrat în război de partea Antantei iar, la sfârșitul conflictului, a reușit să își extindă teritoriul, unind Transilvania, Bucovina și Basarabia cu Vechiul Regat. Acest act istoric, cunoscut sub numele de Marea Unire, i-a adus succesorului lui Carol I, regelui Ferdinand, titlul de „Întregitorul”.
Așadar, regelui Carol I i se datorează fundamentul pe care s-a clădit România și edificarea statului român modern. Se cuvine să-i cinstim memoria unuia dintre cei mai importanți monarhi pe care i-a avut această țară.
Dumnezeu să-l odihnească în pacea veșniciei sale!