Back
Featured image of post Declarații contradictorii sau mincinoase, la nivel înalt, din partea reprezentanților României și Ungariei

Declarații contradictorii sau mincinoase, la nivel înalt, din partea reprezentanților României și Ungariei

În spațiul public au apărut mai multe declarații controversate, după vizita la București din 5 februarie a ministrului de externe ungar Szijjártó Péter, privind exploatarea gazului natural din Marea Neagră și ulterior exportul acestuia exclusiv către Ungaria. Pe această temă, i-am adresat o interpelare ministrului de externe Teodor Meleșcanu solicitându-i să explice ce înțelegeri s-au parafat cu ocazia vizitei respective privitoare la exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră.
În răspunsul la interpelarea mea, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, prin adresa nr. B1-1/112/6 martie 2018 (nr. 2139/MRP/07.03 2018) mă informează următoarele: „Vizita ministrului ungar de externe la Bucureşti a prilejuit doar o trecere în revistă a stadiului actual al cooperării bilaterale, fără elemente majore de noutate sau asumarea de noi angajamente, subiectele discutate fiind cele abordate în mod tradițional, respectiv: relații economice sectoriale, securitate energetică, dezvoltarea proiectelor de infrastructură, precum şi legea educației din Ucraina, subiect ridicat de partea ungară. Discuțiile au avut loc în cadrul unui dejun de lucru, fără formatul clasic al unei vizite la acest nivel.
Aşa cum menționează comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe pe acest subiect, în cadrul acestei întrevederi nu s-a semnat niciun acord sau vreun alt document bilateral care să facă referire la exportul de gaze din România în Ungaria sau la alte proiecte din domeniul energetic, aşa cum s-a vehiculat în spațiul public. Totodată, conform reglementărilor europene, nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicație exclusivă pentru o anume destinație sau o anume țară.
Discuțiile au vizat proiecte sau intenții de proiecte bine-cunoscute, între care şi asigurarea interconectării infrastructurii de gaze în conformitate cu Planul de dezvoltare al sistemului național de transport al gazelor, elaborat de Transgaz. Conform acestui Plan, asigurarea interconectării se va face în corelație cu dezvoltarea proiectului BRUA, a cărui finanțare parțială este asigurată din fonduri europene.”
Curios însă că ministrul de Externe ungar, Szijjártó Péter, s-a aflat în data de 22 martie 2018 într-o vizită diplomatică la Târgu-Mureș și l-a contrazis, fără rezerve, pe ministrul Teodor Meleșcanu, afirmând că în intervalul de timp 2022-2037, dacă vor începe exploatările de gaz la platforma din Marea Neagră, Ungaria are prima opțiune de a prelua producția. Transgaz și FGSZ din Ungaria au anunțat o ofertă pentru realizarea unui interconector de gaz româno-maghiar, dinspre România spre Ungaria, pentru perioada 2022-2037. Această licitație a fost anunțată, bazându-se pe calculul potrivit căruia terenul gazeifer din Marea Neagră va fi exploatat de consorțiul americano-austriac, Exxon Mobile și OMV. Două companii ungare s-au plasat pe primele locuri în această ofertă și au angajat întreaga capacitate a interconectorului, care anual reprezintă 4,4 milioane de metri cubi de gaz. Aceasta înseamnă că dacă exploatarea începe în 2022, așa cum este planificat, iar dacă producția este livrată la nord de Ungaria, întreaga capacitate ar urma să fie rezervată de companiile ungurești.”
Este cu atât mai curios cu cât, la două zile după întâlnirea din 5 februarie de la Bucureşti, dintre miniștri de externe român și ungar, cu participarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, MAE de la Bucureşti a negat existența vreunei înțelegeri semnate în acest sens, invocând directivele europene care împiedică clauzele de destinație. Însă în data 9 februarie, premierul maghiar Viktor Orban a întărit spusele ministrului de Externe de la Budapesta, afirmând că Ungaria îşi va spori securitatea energetică cu gaz românesc extras din Marea Neagră, punând capăt monopolului gazului rusesc.
Așadar, doamnă prim-ministru, consider că este cazul să ne lămuriți cine dintre cele două părți, română și ungară, minte sau ascunde adevărul în privința exploatării zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră și cum explicați aceste declarații contradictorii și controversate? Totodată, vă solicit să mă informați care este strategia oficială a României în privința exploatării și valorificării zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră?
(Interpelare adresată Guvernului României, Doamnei prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus