Back
Featured image of post Gazele naturale din Marea Neagră să fie exploatate în beneficiul României

Gazele naturale din Marea Neagră să fie exploatate în beneficiul României

Iarăși scandal penibil și circ jenant, în Parlament, la dezbaterea Proiectului Legii offshore în Camera Deputaților.

PMP a asumat încă în urmă cu doi ani campania publică „Gaze românești pentru toți românii”, prin care propunea ca, până în 2024, peste 65% dintre români să aibă acces la rețeaua de gaze naturale, alimentată din resurse naționale proprii.

În prezent:

👉Doar 35% dintre români au acces la rețeaua de gaze naturale.

Întreaga rețea de conducte de gaze a României însumează doar 50.000 de km, timp ce, comparativ, Ungaria, o țară de trei ori mai mică, are o rețea de conducte de 100.000 de km care alimentează populația cu gaze naturale.

👉Doar 675 din cele 2.861 de comune din România sunt racordate la rețeaua de gaze (23,6%). Ceea ce face ca satul românesc să fie lăsat în urmă, iar oamenii care locuiesc aici să fie nevoiți să recurgă la încălzirea pe lemne, considerabil mai scumpă și ineficientă.

👉Avem județe în România în care nici măcar 5% dintre localitățile din mediul rural nu sunt racordate la rețeaua de gaze: Mehedinți, Teleorman, Ialomița, Suceava, Tulcea, Botoșani, Giurgiu sau Vrancea.

👉Platforma Continentală a Mării Negre are rezerve de gaze naturale estimate la aproximativ 114 miliarde de metri cubi.

În aceste vremuri de gravă criză economică, nu are niciun rost gâlceava politică. PMP solicită Guvernului PSD - PNL - UDMR să asigure în Parlament majoritatea necesară pentru legea offshore, astfel încât gazele naturale exploatate pe teritoriul României – atât în rețeaua publică de alimentare cu gaze naturale, cât și în zona industrială – să fie utilizate pentru a fi repuse în funcțiune mari unități de producție (spre exemplu, industria petrochimică).

Solicităm facilitarea extinderii rețelei de distribuție prin investiții. Lege privind redevențele care să oblige companiile să furnizeze gazul natural la un preț preferențial consumatorilor casnici sau industriali din România.

Să se urmărească prioritar:

1. Asigurarea independenței energetice a României și evitarea importurilor de gaze naturale din Rusia.

2. Scăderea facturilor plătite de populație pentru încălzirea locuințelor.

3. Transformarea sistemelor de încălzire din România și reducerea gradului de poluare, centralele termice pe gaze naturale fiind mai puțin poluante decât centralele pe cărbune sau păcură.

4. Sprijinirea industriei românești cu gaze la prețuri competitive.

5. Conectarea Republicii Moldova la rețeaua de gaze a României prin realizarea Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Last updated on May 17, 2022 15:09 UTC
comments powered by Disqus