Back
Featured image of post Să ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze România!

Să ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze România!

Ne aflăm în Săptămâna Mare și s-ar cuveni să vorbim cu înțelepciune, cu chibzuință și cumpătare despre biserici și culte, în general, pe cât se poate căutând partea plină a (pa)harului. Rolul lor călăuzitor și de temelie spirituală a poporului, statului și națiunii române, trebuie să prevaleze în orice abordare rezonabilă. Din păcate, meditației spirituale, rugăciunii, îngăduinței și căinței i-au luat locul, prin intermediul mass-media, răutățile și interpretările malițioase privind finalizarea clopotului comandat pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Că e prea scump, că e prea mare, că poartă în efigie, alături de Crucea Patriarhală și stema Patriarhiei Române, chipul Patriarhului Daniel, care și-ar face astfel un cult al personalității, printr-un „selfie” cu Dumnezeu.
E drept, la câtă înveninare și răutate parcurge astăzi societatea românească, la cât este de răzlețită turma de credință, morală și religie în general, parcă nu am fi în „trend-ul” vocaliștilor de strânsură, dacă nu am consimți și la terfelirea bisericii ca instituție. Fiindcă, nu-i așa, toți ne fură țărișoara și avem nevoie de mai multe spitale unde să ne oblojim rănirile, bolile vorace și perpetue, fără a ne întreba dacă aceste boli nu provin cumva și din sufletul nostru otrăvit?!
Se prezintă critic faptul că s-au alocat Catedralei Mântuirii peste 50 de milioane de euro din bani publici iar asta ar fi o necugetată risipă… Se cuvine să vedem însă care sunt, prin comparație, doar câteva dintre marile „tunuri” de care a avut parte bugetul de stat și România în ultimii ani.
Contractele dintre statul român şi companiile Microsoft şi EADS, care fac obiectul celui mai mare dosar de corupție instrumentat de procurorii români, trimit la prejudicii ce depășesc un miliard de euro, iar înțelegerile cu cele două companii ar fi fost parafate contra unor comisioane estimate la 60 de milioane de euro. Pentru „tunul” autostrăzii numită „Bechtel“, România a plătit peste 1,4 miliarde euro. Pentru o altă gaură neagră reprezentând autostrada surpată Sibiu – Orăștie, alte aproape 700 de milioane de lei. În dosarul edilului Chiliman, se anchetează o mită de 670 milioane de euro, în cel al lui Viorel Hrebenciuc prejudiciul este estimat la 300 de milioane de euro, în cazul lui Marian Vanghelie, anchetatorii cercetează o pagubă adusă statului de 90 de milioane de euro iar în cazul lui Horia Georgescu se invocă o gaură de 84 de milioane de euro în buget, prin supraevaluarea despăgubirilor. Lista poate continua cu găurile negre de miliarde de euro denumite Caritas, FNI, devalizarea Bancorex, privatizările oneroase Sidex Galați, Petromidia, retehnologizarea Porțile de Fier, vânzarea în dauna statului român a Petromului ș.a.
Noi, ardelenii, știm ce înseamnă prigoana prin istorie, cunoaștem sacrificiul și suntem recunoscători bisericii pentru rezistență, credință, refugiu, adăpost spiritual și însuflețitoare povață de-a lungul vremii. În anul 1279, Ladislau Cumanul legifera interzicerea construcției bisericilor cu zid, în rit ortodox, pe întreg teritoriul Regatului Apostolic maghiar. Pentru a-și păstra credința și perpetua religia, ortodocșii au fost nevoiți să ridice biserici de lemn. Aceste biserici ortodoxe transilvane, situate în regiunile controlate fie de regalitatea maghiară, nobilimea catolică, ulterior reformată, fie de stăpânirea austriacă, au fost distruse prin trecerea vremii, cele mai vechi care s-au păstrat până azi datează abia din secolul al XVII-lea.
În județul Mureș, mai există în prezent circa 60 de biserici de lemn, semnificativ reduse numeric, dacă ținem cont că, în anul 1941, erau peste 200 asemenea biserici. Toate au nevoie de lucrări de reparaţii, restaurare și reconsolidare a structurilor din lemn, întrucât se află într-o avansată stare de degradare. Astăzi, din păcate, bisericile ortodoxe de lemn din județul Mureș pier în tăcere, se pare fără ca soarta lor să mai intereseze pe cineva. Demersurile mele repetate, ca parlamentar, pentru a le fi alocate fonduri din bugetul de stat au fost până acum, din păcate, respinse.
Anul viitor, la împlinirea a o sută de ani de la realizarea Marii Uniri, avem șansa să participăm la inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului, probabil singurul reper material concret al acestei excepționale aniversări centenare. Poate, până atunci, se vor găsi și resursele necesare pentru bisericile de lemn din județul Mureș. Depinde doar de noi să fim generoși și mai buni!
Acum, în Săptămâna Mare, să ne rugăm cu toții ca Dumnezeu să binecuvânteze România! Vă mulțumesc pentru atenție!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus